POLENTÁS, CITROMOS SÜTICIKK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, gyúrás, kikeverés, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 1 tepsi (16 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg finomszemcséjű kukoricadara
15 dkg darált mandula
1 db leve és héja, finomra reszelt citrom
2 evőkanál barna cukor
1 csipet só
12 és fél dkg darabolt vaj
10 dkg kristálycukor
2 db felvert tojássárgája
½ teáskanál mandulaaroma
2 evőkanál finomra vágott mandula
10 dkg fehér liszt

vagy

10 dkg univerzális liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk.

2. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a kukoricadarát és a sót. Hozzámorzsoljuk a felvágott vajat, és porhanyós tésztát készítünk. Belekeverjük a finomra őrölt mandulát, a cukrot és tovább keverjük. Hozzákeverjük a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a mandulakivonatot. Kemény tésztát gyúrunk.

3. A tésztát az előkészített tortaformába nyomkodjuk. Finomra vágott mandulával és barna cukorral megszórjuk. Éles késsel megjelöljük a 16 süteménycikket, és 20 percig sütjük.

4. A sütő hőfokát 150 °C-ra csökkentjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat). További 20-25 perc alatt keményre és világos aranyszínűre sütjük. A jelölések mentén éles késsel felszeleteljük. A kapcsot meglazítjuk, a forma oldalát, alját eltávolítjuk. Rácsra helyezzük, kihűtjük.