POLENTÁS, CITROMOS SÜTICIKK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, gyúrás, kikeverés, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, tojás szétválasztása
Adag: 1 tepsi (16 szelet)
vagy
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk.
2. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a kukoricadarát és a sót. Hozzámorzsoljuk a felvágott vajat, és porhanyós tésztát készítünk. Belekeverjük a finomra őrölt mandulát, a cukrot és tovább keverjük. Hozzákeverjük a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a mandulakivonatot. Kemény tésztát gyúrunk.
3. A tésztát az előkészített tortaformába nyomkodjuk. Finomra vágott mandulával és barna cukorral megszórjuk. Éles késsel megjelöljük a 16 süteménycikket, és 20 percig sütjük.
4. A sütő hőfokát 150 °C-ra csökkentjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat). További 20-25 perc alatt keményre és világos aranyszínűre sütjük. A jelölések mentén éles késsel felszeleteljük. A kapcsot meglazítjuk, a forma oldalát, alját eltávolítjuk. Rácsra helyezzük, kihűtjük.