Füstös padlizsán baba ganoush Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, citromnyomó, grillező, grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, papírtörlő, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: grillezés, hámozás, hűtés, préselés, sütés, turmixolás

Adag: 2 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál tahini
100 dkg padlizsán
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
3 gerezd durvára vágott fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Forrósítsuk fel a barbecue-t magas hőfokra.

2. Tegyük a grillrácsra az egész padlizsánokat és megforgatva süssük őket 15 percig, amíg bőrük elszenesedik és húsuk megpuhul. Tegyük félre őket 1 órára, hűlni.

3. A padlizsánokat sütőben is elkészíthetjük. Melegítsük fel a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat), és körülbelül 45 perc alatt süssük őket puhára.

4. A szenes bőrt konyhai papírtörlő segítségével húzzuk le, a padlizsánok húsát vágjuk fel.

5. Robotgépben keverjük el a padlizsánt a fokhagymával, a tahinivel, a citromlével és az olajjal. Sóval, borssal ízesítsük.

6. Használjuk fel azonnal, vagy légmentesen záródó tartóban tegyük hűtőszekrénybe.

4-5 napig áll el.

A baba ganoush közel-keleti krém amit roston sült padlizsánból és tahiniből (szezámpasztából) állítanak elő. Jól illik bárány-, vagy csirkehúshoz és különböző zöldségekhez, és pirítósra vagy friss kenyérre kenve is ízletes.