Sonkapástétom Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, hűtőszekrény, kenyérpirító, keverőtál, konyhai robotgép, műanyagfólia, pástétomsütő, reszelő, szűrő
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg apróra vágott sonka
25 dkg mascarpone

vagy

25 dkg krémsajt
9 dkg friss ricotta sajt
2 evőkanál brandy
2 evőkanál pirított fenyőmag
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
A díszítéshez:
4 szem dióbél
A sütőforma kenéséhez:
igény szerint vaj
A tálaláshoz:
igény szerint meleg pirítós

Elkészítés:

1. Vajazzunk ki 6 kis sütőformát és béleljük ki őket celofánnal.

2. Keverjük össze a sonkát, a ricottát, a mascarponét, a brandyt és a szerecsendiót robotgép keverőedényében. Ízesítsük sóval, borssal, és dolgozzuk az egészet simára a géppel.

3. Kanalazzuk a keveréket az előkészített formákba. A formákat tegyük 4 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe.

4. A pástétomot borítsuk tálalótányérokra, és óvatosan távolítsuk el a celofánt.

5. A pástétomokat díszítsük dióbéllel és fenyőmaggal. Meleg pirítóssal tálaljuk őket.

Ha kalóriaszegényebb pástétomot szeretnénk, használjunk mascarponét vagy krémsajtot.