Sajtos, sonkás krokettek Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, főzés, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, rántás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, kis lángon. Adjunk hozzá 10 dkg lisztet és keverjük össze alaposan. Húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a tejet és a morzsolt leveskockát, közben kevergessük, nehogy csomóssá váljon.
2. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel, miközben folyamatosan kevergetjük. Főzzük, amíg sűrűvé és krémessé válik, körülbelül 3-4 percig. Tegyük bele a sonkát, a sajtot és a szerecsendiót. Keverjük össze alaposan és húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá a tojássárgáját és hagyjuk kihűlni. A többi tojást verjük fel egy kisebb edényben.
3. A megmaradt 5 dkg lisztet szórjuk egy tányérra. A kenyérmorzsát terítsük szét egy másik tányéron. Kezünkkel formáljunk dió nagyságú kroketteket a masszából. Hempergessük meg őket a lisztben, mártsuk meg a felvert tojásban, majd forgassuk meg a kenyérmorzsában.
4. A sütőolajat mély lábasban forrósítsuk fel nagyon magas hőmérsékletűre. Az olaj hőmérsékletét kis darab kenyér beledobásával ellenőrizhetjük.
5. A kroketteket adagokban süssük ki, amíg körben egyenletesen megbarnulnak (adagonként körülbelül 5 perc). Szűrőkanállal szedjük ki őket és papírtörlőn szárogassuk le. Forrón tálaljuk.