Sajtos, sonkás krokettek Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, főzés, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, rántás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg apróra vágott sonka
15 dkg finomszemcséjű, száraz kenyérmorzsa
2 db szétválasztott tojás
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
5 dkg frissen reszelt gruyere sajt
½ db húsleveskocka
3 és ¼ dl tej
15 dkg sima liszt
6 dkg olvasztott vaj
A sütéshez:
10 dl olaj

Elkészítés:

1. Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, kis lángon. Adjunk hozzá 10 dkg lisztet és keverjük össze alaposan. Húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a tejet és a morzsolt leveskockát, közben kevergessük, nehogy csomóssá váljon.

2. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel, miközben folyamatosan kevergetjük. Főzzük, amíg sűrűvé és krémessé válik, körülbelül 3-4 percig. Tegyük bele a sonkát, a sajtot és a szerecsendiót. Keverjük össze alaposan és húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá a tojássárgáját és hagyjuk kihűlni. A többi tojást verjük fel egy kisebb edényben.

3. A megmaradt 5 dkg lisztet szórjuk egy tányérra. A kenyérmorzsát terítsük szét egy másik tányéron. Kezünkkel formáljunk dió nagyságú kroketteket a masszából. Hempergessük meg őket a lisztben, mártsuk meg a felvert tojásban, majd forgassuk meg a kenyérmorzsában.

4. A sütőolajat mély lábasban forrósítsuk fel nagyon magas hőmérsékletűre. Az olaj hőmérsékletét kis darab kenyér beledobásával ellenőrizhetjük.

5. A kroketteket adagokban süssük ki, amíg körben egyenletesen megbarnulnak (adagonként körülbelül 5 perc). Szűrőkanállal szedjük ki őket és papírtörlőn szárogassuk le. Forrón tálaljuk.

Ezeket a kalóriadús falatokat forrón tálaljuk zöldsalátával. Annyi energiát nyerhetünk belőlük, hogy komplett étkezésnek is beválnak.