Olajban sült tintahal mandulás bundában Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, Fritőz, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg darabolt tintahal
5 dkg finomra vágott mandula
30 dkg finomszemcséjű, száraz kenyérmorzsa
2 db kissé felvert tojás
7 és fél dkg sima liszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A sütéshez:
10 dl olaj
A tálaláshoz:
1 db szeletelt citrom

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet, a sót és a borsot egy tálban. A tojásokat üssük egy másik tálba, a kenyérmorzsát és a mandulát szórjuk egy harmadikba.

2. Forgassuk meg a tintahalkarikákat a lisztben, a felesleget rázzuk le róluk. Mártsuk meg őket a tojásban, majd a mandulás kenyérmorzsában.

3. Fritőzben vagy mély lábasban forrósítsuk fel az olajat. Az olaj hőmérsékletét egy kis kenyérdarabkával ellenőrizhetjük. Ha azonnal buborékolva a felszínre jön és pirulni kezd, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

4. Adagokban süssük a tintahalat ropogósra és aranybarnára, adagonként 5-7 perc alatt. Konyhai papírtörlőn szárogassuk le. Forrón tálaljuk a citrommal.

Az olajban sült tintahal minden formában kellemes étel, azonban a mandula alkalmazása a panírban a ropogósság és az ízek új dimenzióját nyitja meg.