CSOKOLÁDÉS HOKEY-POKEY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, dermesztés, forralás, főzés, hűtés, kikeverés

Adag: 1 tepsi (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg étcsokoládé
6 dkg kristálycukor
2 evőkanál kukoricaszirup
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

1. Vajazzunk ki egy négyzet alakú tepsit. Keverjük össze a cukrot és a kukoricaszirupot egy közepes-nagy lábasban, miközben kis lángon melegítjük. Kevergessük folyamatosan, lassan forraljuk fel. Lassan főzzük 4 percig, időnként megkeverve.

2. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a szódabikarbónát. A keverék fel fog habosodni, a térfogata kétszeresére, háromszorosára nő. Gyorsan dolgozva vele, borítsuk az előkészített tepsibe. Hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön.

3. Olvasszuk fel a csokoládét egy edényben, amit víz fölé állítottunk. Hagyjuk 5 percet hűlni.

4. A hokey pokey-t borítsuk ki a tepsiből és tördeljük falatnyi darabokra. Csipesz segítségével mártsuk meg a darabokat a csokoládéban és jól forgassuk meg őket benne. Helyezzük őket sütőpapírra.

5. Tálalás előtt hagyjuk legalább 30 percig pihenni, hogy megdermedjen.

Ez az édesség Új-Zélandról származik, ahol a „hokey pokey” – egyfajta törökmézszerű édesség – a legnépszerűbb fagylaltfajta ízét is adja.
Próbáljuk ki ezt a receptet a csokoládémáz nélkül elkészíteni, és az összetört darabokat keverjük vaníliafagylaltba!