Spenótos timbale Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás, vízfürdő
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A felfújtak készítéséhez a kenyeret tegyük egy közepes tálba és öntsük rá a tejet. Hagyjuk állni. amíg a kenyér felszívja a tejet (15 perc).
2. Tegyük a spenótot egy lábasba 2.5 dl vízzel, és főzzük közepes-magas lángon 3 percig. Csepegtessük le, nyomkodjuk ki belőle a fölösleges nedvességet és vágjuk durvára.
3. Melegítsünk fel 3 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a spenótot és dinszteljük 2 percig.
4. A spenót egyharmadát dolgozzuk pürévé robotgépben a megáztatott kenyérrel, a parmezánnal, a tojásokkal, a mandulával, a maradék 3 evőkanál vajjal és a szerecsendióval. Sózzuk, borsozzuk.
5. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Vajazzunk ki hat sütőformát. A felaprított spenótos keveréket kanalazzuk a formák aljára és béleljük ki vele az oldalukat is. A közepüket töltsük meg az egész spenótlevelekkel, tegyük bele a répát és fedjük le néhány megmaradt spenótlevéllel.
6. Egy nagy tepsit töltsünk meg félig forró vízzel és helyezzük a formákat a vízfürdőbe. Tegyük őket a sütőbe 50 percre. Utána a formákat vegyük ki a vízfürdőből és tegyük félre 10 percre. Óvatosan fordítsuk meg őket és borítsuk tálalótányérokra.
7. A mártás készítéséhez forraljuk fel a bort az újhagymával egy kis lábasban. Főzzük, amíg a bor térfogata a felére csökken. Keverjük bele a tejszínt és tegyük vissza a tűzre. Sózzuk, borsozzuk és kanalazzuk a felfújtakra. Szórjuk meg a fűszerpaprikával és szerecsendióval és forrón tálaljuk.