PIKÁNS HAGYMÁS CSIGÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőlap, szita, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pirítás, sütés, szitálás
Adag: 6-8 főre (1 tepsi)
vagy
Elkészítés:
1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot 1/3 csésze (0.9 dl) vízzel egy kisebb tálban.
Jól keverjük el és hagyjuk állni, amíg habosodni kezd (10-15 perc).
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Fakanál segítségével fokozatosan keverjük hozzá az élesztős keveréket, egy evőkanál vajat, valamint a tojást. A maradék vízből annyit adjunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és 5-10 perc alatt gyúrjuk simára és ruganyosra. Fedjük le konyharuhával és tegyük meleg helyre. Kelesszük duplájára, körülbelül 1 1/2 óra alatt.
3. Hevítsük fel a maradék 4 evőkanál (6 dkg) vajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Ízesítsük az erős fűszerpaprikával.
4. A tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre és nyújtsuk ki körülbelül 3 mm vastag téglalappá. Szórjuk a tetejére a hagymát. Szorosan tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk vékony szeletekre.
A csigákat helyezzük egymástól kellő távolságra kizsírozott sütőlapra, majd kelesszük további 30 percig.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
6. Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk őket.