PIKÁNS HAGYMÁS CSIGÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőlap, szita, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pirítás, sütés, szitálás

Adag: 6-8 főre (1 tepsi)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb fej vékonyra szeletelt hagyma
1 teáskanál erős, durva szemcséjű fűszerpaprika
1 teáskanál kristálycukor
2 és fél dl forró víz
30 dkg sima liszt
1 teáskanál só
7 és fél dkg vaj
1 db kissé felvert tojás
másfél dkg élesztő

vagy

1 csomag szárított élesztő
igény szerint zsír

Elkészítés:

1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot 1/3 csésze (0.9 dl) vízzel egy kisebb tálban.

Jól keverjük el és hagyjuk állni, amíg habosodni kezd (10-15 perc).

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Fakanál segítségével fokozatosan keverjük hozzá az élesztős keveréket, egy evőkanál vajat, valamint a tojást. A maradék vízből annyit adjunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és 5-10 perc alatt gyúrjuk simára és ruganyosra. Fedjük le konyharuhával és tegyük meleg helyre. Kelesszük duplájára, körülbelül 1 1/2 óra alatt.

3. Hevítsük fel a maradék 4 evőkanál (6 dkg) vajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Ízesítsük az erős fűszerpaprikával.

4. A tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre és nyújtsuk ki körülbelül 3 mm vastag téglalappá. Szórjuk a tetejére a hagymát. Szorosan tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk vékony szeletekre.

A csigákat helyezzük egymástól kellő távolságra kizsírozott sütőlapra, majd kelesszük további 30 percig.

5. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).

6. Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk őket.

Ha nem szeretjük a fűszeres ételeket, az erős paprikát hagyjuk ki a töltelékből.