Toszkán csirkemájas crostini Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kenőkés, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
2. Olvasszunk fel 2 evőkanál vajat egy kis serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a csirkemájat, és gyakran kevergetve pirítsuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá a bort, és gyakran keverve főzzük további 15 percig. Ahogy a leve elforr, fokozatosan adjuk hozzá a marhaalaplevet. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
3. A májat borítsuk vágódeszkára és nagy konyhakéssel vagdaljuk össze.
4. A kenyeret terítsük szét egy sütőlemezen, és süssük körülbelül 5 percig, amíg ropogósra és világos aranybarnára pirul.
5. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a májat, a szardellát és a lecsepegtetett kaprit. Keverjük bele a megmaradt vajat és főzzük 3 percig.
A kész májas keveréket egyenletesen terítsük szét a pirítósokon. Melegen tálaljuk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.