Toszkán csirkemájas crostini Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kenőkés, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db bagett
50 dkg kockára vágott csirkemáj
2 evőkanál sós lében eltett kapribogyó
1 fej finomra vágva hagyma
1 és ¼ dl száraz fehérbor
3 evőkanál vaj
1 és ¼ dl marhaalaplé
4 db apróra vágott szardellafilé
 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
igény szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).

2. Olvasszunk fel 2 evőkanál vajat egy kis serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a csirkemájat, és gyakran kevergetve pirítsuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá a bort, és gyakran keverve főzzük további 15 percig. Ahogy a leve elforr, fokozatosan adjuk hozzá a marhaalaplevet. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

3. A májat borítsuk vágódeszkára és nagy konyhakéssel vagdaljuk össze.

4. A kenyeret terítsük szét egy sütőlemezen, és süssük körülbelül 5 percig, amíg ropogósra és világos aranybarnára pirul.

5. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a májat, a szardellát és a lecsepegtetett kaprit. Keverjük bele a megmaradt vajat és főzzük 3 percig.

A kész májas keveréket egyenletesen terítsük szét a pirítósokon. Melegen tálaljuk.

E recept tradicionális toszkán előétel vagy uzsonna. Mindenhol találkozhatunk vele, éttermektől, vendéglőktől a kávézókig és bárokig, valamint az otthonokig. Rendkívül ízletes és meglepően könnyű elkészíteni.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.