Ribizlis kocka Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, nyújtás, pihentetés, sütés

Adag: 1 tepsi (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg szárított ribizli
½ teáskanál sütőpor
1 csipet só
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál jéghideg víz
12 és fél dkg univerzális liszt

vagy

12 és fél dkg fehér liszt
9 dkg zsiradék

vagy

9 dkg sertészsír
szükség szerint jéghideg víz
A gyúródeszka szórásához:
igény szerint liszt
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. Belekeverjük a cukrot. Hozzámorzsoljuk a zsiradékot, és porhanyós tésztát készítünk. Belekeverjük a ribizlit és a vizet. Kemény tésztát gyúrunk.

2. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). 1 sütőlemezt kivajazunk.

4. Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 5 mm-es tésztát nyújtunk. A tésztát éles késsel 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és az előkészített sütőlemezre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re.

5. Kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.