VAJAS RIBIZLI KOCKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés

Adag: 30 darab (2 tepsi)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és fél dkg szárított ribizli
18 dkg darabolt vaj
1 db felvert tojássárgája
1 db tojás
1 csipet só
10 dkg porcukor
35 dkg univerzális liszt

vagy

35 dkg fehér liszt
A gyúródeszka szórásához:
igény szerint liszt
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot és a sót. Hozzámorzsoljuk a felvágott vajat, és porhanyós tésztát készítünk, majd beleütjük az egész tojást. Kemény tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk és cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk.

3. Kissé lisztezett gyúródeszkán az egyik cipóból 35×30 cm-es tésztát nyújtunk. A ribizlit rászórjuk. A másik cipóból ugyanekkora tésztát nyújtunk. A ribizlire borítjuk, és a tésztát kissé összenyomjuk.

4. A tésztát kockákra vágjuk, és az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re. A maradék tojássárgájával a kockák tetejét bekenjük, és 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.