ZÖLDBORSÓS, PESTÓS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, főzés, hámozás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rövid szemű rizs
1 adag pesto szósz
15 dkg zöldborsó

vagy

15 dkg mirelit zöldborsó
9 dkg kockára vágott vaj
1 fej finomra vágott hagyma
2 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rizst sós, forró vízben 12-15 perc alatt puhára főzzük.

2. A zöldborsót sós, forró vízben 5 perc alatt puhára főzzük.

3. A hagymát megfonnyasztjuk a vajon.

4. Leszűrjük a rizst és a zöldborsót, majd a hagymás serpenyőbe öntjük, rászórva a petrezselymet is. Sózzuk, borsozzuk. Magas hőfokon 1 percig pirítjuk.

5. Meleg tálra kanalazzuk, és a tetejére pestót csorgatunk. Forrón tálaljuk.

Sokkal finomabb lesz a zsenge zöldborsó, ha nem vízben főzzük, hanem saját levében pároljuk puhára.

PESTO

2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb csokor bazsalikomlevél
1.25 dl extraszűz olívaolaj

1. A fokhagymát, a fenyőmagot, a bazsalikomleveleket és a parmezánt durvára vágjuk egy robotgépben.

2. Óvatosan belecsorgatjuk az olajat, és a hozzávalókat sima krémmé dolgozzuk a géppel.