Rozmaringos, citromos és fenyőmagos kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő, sütő, tepsi, zöldséghámozó
Eljárások: formázás, gyúrás, hámozás, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 8-10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj
2 evőkanál friss rozmaring
2 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
30 dkg fehér liszt
1 evőkanál fehér liszt
2 és fél dl író
1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
15 dkg reszelt burgonya

vagy

15 dkg reszelt paszternák

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk, majd liszttel megszórunk egy 14×22 centiméteres kenyérsütő tepsit.

2. A citromhéjat, a rozmaringot, a fenyőmagot tálban összekeverjük. A lisztet, a sütőport, a burgonyát vagy paszternákot, a parmezánt egy másik tálba tesszük. A lisztes keverék közepében mélyedést készítünk. Az írót, az olajat és a citromlevet összekeverjük egy kis tálban, és a lisztes keveréket a közepébe öntjük. Gyorsan összekeverjük, és lágy tésztát készítünk.

3. A tészta felét az előkészített tepsibe simítjuk. Megszórjuk a fenyőmagos keverék felével. A maradék tésztát a tetejére helyezzük.

4. A maradék fenyőmagos keverékhez adjuk a maradék 1 evőkanálnyi lisztet. A kenyér tetejét megszórjuk ezzel a keverékkel.

5. A kenyeret 40-45 percig sütjük, ezen idő alatt megemelkedik, és aranybarna színe lesz. Melegen tálaljuk.