Tojásos, citromos leves húsgombócokkal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, fazék, habverő, húsdaráló, keverőtál, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, préselés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húsgombóchoz:
50 dkg darált marhahús
5 dkg rövid szemű főtt rizs
5 dkg kukoricakeményítő
1 db tojás
1 fej finomra vágott hagyma
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A leveshez:
1 dl frissen préselt/facsart citromlé
1 db tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
6 dkg vaj
10 dl marhahús-alaplé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A darált marhahúst, a hagymát, a petrezselymet, a rizst és a tojást összegyúrjuk egy tálban. Sózzuk, borsozzuk. A keverékből kis golyókat formálunk, melyeket megforgatunk a kukoricalisztben.

2. A húslevest felforraljuk a vajjal, majd a húsgombócokat a levesbe rakjuk. Lefedjük, 45 percig főzzük.

3. Ha kissé lehűlt, összekeverjük a tojást és a citromlevet egy kis tálban. A tojásos keverékhez kevés meleg levest merünk.

4. A keveréket a leveshez öntjük, majd alacsony hőmérsékleten összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, forrón tálaljuk.

Marhahúsalaplé

100 dkg marhacsont
150 dkg marhahús
1 evőkanál tengeri só
1 csomó petrezselyemzöld
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 db érett paradicsom
2 szál zellerszár
1 szál póréhagyma
1 fej negyedelt hagyma
1 szál félbevágott sárgarépa
50 dl víz

1. A hozzávalókat nagy fazékba rakjuk, és alacsony hőfokon 3 órán át gyöngyözve főzzük.

2. Leszedjük a habot a tetejéről.