Burgonyás focaccia koktélparadicsommal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kelesztés, sütés, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kis kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, azután pépesítjük.
2. Elkészítjük az alaptésztát. A burgonyapépet és 2 evőkanálnyi olajat óvatosan a tésztába dolgozunk. Meleg helyre félrerakjuk, 1 ½ órán át kelesztjük, amíg legalább a kétszeresére nem dagad.
3. Kiolajozunk egy 25×38 centiméteres tepsit. A tésztát az ujjainkkal egyenletesen a tepsibe simítjuk.
4. A koktélparadicsomokat a vágott felükkel felfelé a tésztába nyomjuk, megszórjuk tengeri sóval és oregánóval. Meglocsoljuk a maradék olajjal, majd 30 percre félretesszük.
5. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). 25-30 percig sütjük a tésztát, amíg aranybarna nem lesz. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Focaccia alaptészta
1. Az élesztőt kis tálba rakjuk. Felöntjük 60 ml meleg vízzel, és addig kevergetjük, amíg az élesztő fel nem olvad. Félrerakjuk, 5-10 percet várunk.
2. A lisztet és a sót nagy tálba szórjuk. A felfuttatott élesztőt és a maradék vizet hozzáadjuk, majd lágy tésztát keverünk. Tiszta, lisztezett munkafelületre borítjuk, és 10 percig dagasztjuk, amíg a tésztánk rugalmas nem lesz.
3. Cipóvá gyúrjuk. A tésztacipót kissé kiolajozott, tiszta tálba helyezzük. 1 ½ órára félrerakjuk, hadd dagadjon legalább a kétszeresére.