Burgonyás focaccia koktélparadicsommal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kelesztés, sütés, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag focaccia alaptészta
20 db félbevágott koktélparadicsom
1 db lisztes, hámozott burgonya
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só
 dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál szárított oregánó

vagy

1 evőkanál friss, finomra vágott oregánó

Elkészítés:

1. A kis kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, azután pépesítjük.

2. Elkészítjük az alaptésztát. A burgonyapépet és 2 evőkanálnyi olajat óvatosan a tésztába dolgozunk. Meleg helyre félrerakjuk, 1 ½ órán át kelesztjük, amíg legalább a kétszeresére nem dagad.

3. Kiolajozunk egy 25×38 centiméteres tepsit. A tésztát az ujjainkkal egyenletesen a tepsibe simítjuk.

4. A koktélparadicsomokat a vágott felükkel felfelé a tésztába nyomjuk, megszórjuk tengeri sóval és oregánóval. Meglocsoljuk a maradék olajjal, majd 30 percre félretesszük.

5. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). 25-30 percig sütjük a tésztát, amíg aranybarna nem lesz. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Focaccia alaptészta

50 dkg fehér liszt
2.5 dkg friss élesztő vagy
0.7 dkg szárított élesztő
0.5 teáskanál só
3 dl meleg víz

1. Az élesztőt kis tálba rakjuk. Felöntjük 60 ml meleg vízzel, és addig kevergetjük, amíg az élesztő fel nem olvad. Félrerakjuk, 5-10 percet várunk.

2. A lisztet és a sót nagy tálba szórjuk. A felfuttatott élesztőt és a maradék vizet hozzáadjuk, majd lágy tésztát keverünk. Tiszta, lisztezett munkafelületre borítjuk, és 10 percig dagasztjuk, amíg a tésztánk rugalmas nem lesz.

3. Cipóvá gyúrjuk. A tésztacipót kissé kiolajozott, tiszta tálba helyezzük. 1 ½ órára félrerakjuk, hadd dagadjon legalább a kétszeresére.