Cukkinimuszaka Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, sajtkés, serpenyő, sütő, sütőtál, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, kimagozás, lerakás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 db hosszúkásra vágott cukkini
15 dkg vékonyra szeletelt gruyere sajt
18 és fél dkg frissen reszelt parmezán sajt
40 dkg konzerv paradicsom
2 evőkanál friss, finomra vágott menta
2 evőkanál paradicsompüré
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 db kimagozott, vékonyra szeletelt piros húsú kaliforniai paprika
1 dl extraszűz olívaolaj
5 dl joghurt
2 db tojás
5 dkg fehér liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy nagy tepsit vagy 4-6 darab kis sütőtálat.

2. A cukkinit adagonként világosbarnára pirítjuk az olajon. A felesleges zsiradékot papírtörlőn leitatjuk.

3. Ugyanabba a serpenyőbe rakjuk a hagymát, a kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Néhány percig pároljuk, ezalatt a hagyma megpuhul. Belekeverjük a paradicsomot, a paradicsompürét és a mentát.

4. A sült cukkini felét a paradicsomos keverék felével együtt az előkészített tepsibe vagy a sütőtálakba tesszük. Megszórjuk sajttal. A tetején elsimítjuk a maradék paradicsomos szószt és a maradék cukkiniszeleteket.

5. A lisztet, a joghurtot és a tojásokat összekeverjük, azután a cukkiniszeletekre öntjük. Megszórjuk parmezánnal, majd 30-40 percig sütjük. Forrón tálaljuk.