CSERESZNYÉS, LIKŐRSZÓSZOS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, lábas, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: formázás, forralás, főzés, kevert tészta kikeverése, kimagozás, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A palacsintához:
4 db tojás
7 és fél dkg fehér liszt
2 és fél dl tej
1 csipet só
3 evőkanál sótlan vaj
A serpenyő kenéséhez:
1 teáskanál vaj
A szóráshoz:
2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
35 dkg magozott cseresznye
 dl Grand Marnier likőr

vagy

 dl likőr
2 és fél dl víz
10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a palacsintát. A lisztet és a sót tálba szórjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Óvatosan beleöntjük a tejet, és addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz. A tésztát 60 percig pihentetjük.

2. Teáskanálnyi vajjal kikenjük azt a serpenyőt, amelyben a palacsintát sütjük, és felmelegítjük. 2-3 evőkanálnyi tésztát jól szétterítünk a serpenyőben, hogy a palacsinta vékony legyen. Oldalanként 2 percig sütjük, amíg világos aranybarna nem lesz. Az összes palacsintát kisütjük, a vajat időnként pótoljuk. Az egymásra rakott, kész palacsintákat melegen tartjuk a meleg sütőben.

3. Elkészítjük a tölteléket. A kimagozott cseresznyét, a vizet és a cukrot összemelegítjük, felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, és sűrű szirupot főzünk, körülbelül 10 perc alatt. Hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a Grand Marnier-t.

4. Bekenjük cseresznyés szósszal a palacsinta tetejét. Félbehajtjuk, majd ismét félbehajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.