JAFFA SEMIFREDDO Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, reszelő, sütőpapír, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, fagyasztás, gőzölés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, szűrés, vízfürdő
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. Sütőpapírral kibélelünk egy 13×23 centiméteres kenyérsütő formát.
2. A kandírozott narancshéjat és a tejet felmelegítjük egy serpenyőben, mígnem eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, félrerakjuk 1 órára, hogy a tej magába szívhassa az illatos narancshéjat.
3. A narancsos tejet finom lyukú szitán át tűzálló tálba szűrjük, felfogva így a narancshéjat. A tejhez adjuk a tojássárgáját, a cukrot és a likőrt, majd a fehéredésig és krémesre keverjük. A tűzálló tálat gyöngyöző vízfürdő fölé tesszük. Állandóan keverjük a pudingot, amíg a fakanál hátsó részét teljesen be nem vonja. Félrehúzzuk, belekeverjük az olvasztott csokoládét. A masszát 45 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
4. Kemény habbá verjük a tejszín felét. A tejszínhabot a kihűlt pudingos keverékbe forgatjuk, azután az előkészített formába kanalazzuk. Beborítjuk sütőpapírral a tepsi tetejét, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
5. Kemény habbá verjük a maradék tejszínt.
6. A fagyott forma alját 20 másodpercre forró vízbe mártjuk, és a semifreddót deszkára borítjuk. Eltávolítjuk a sütőpapírt, és a desszertet meleg késsel hat vagy nyolc szeletre vágjuk. Az adagokat kistányérra rakjuk. A tejszínhabot a desszert mellé halmozzuk, és csíkokra vágott narancshéjjal, illetve csokoládéforgáccsal díszítjük.