CSOKOLÁDÉSZUFLÉ CSOKOLÁDÉFELFÚJT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, spatula, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habverés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, vízfürdő

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db tojásfehérje
15 dkg étcsokoládé
másfél evőkanál konyak
6 evőkanál finomított kristálycukor
4 db tojássárgája
A szóráshoz:
ízlés szerint finomított kristálycukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kivajazunk 4, egyenként 250 milliliteres csészét, megszórjuk cukorral, az oldalán is körbeforgatjuk. Ami nem ragadt rá a vajra, azt kiszórjuk.

2. A csokoládét, a konyakot és 3 evőkanál cukrot összekeverünk egy jénai tálban. Gyöngyöző vízfürdő fölé tesszük, és addig kevergetjük, amíg a hozzávalók fel nem olvadnak. Félrehúzzuk a tűzről, és fakanállal belekeverjük a tojássárgáját.

3. A tojásfehérjét elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton kissé felverjük. Óvatosan hozzáadjuk a maradék 3 evőkanál cukrot, és addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. A hab egyharmadát a csokoládés keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a maradék habot is.

4. Elosztjuk a szuflét az előkészített csészékben. A csészét az asztalhoz ütögetjük, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, majd a szuflé tetejét egy kés lapjával vagy spatulával elsimítjuk. Figyeljünk arra, hogy a csészék Pereme körben tiszta legyen, az ujjunkkal is simítsuk végig a peremét. A csészéket a tepsibe helyezzük.

5. A szuflét 10-15 percig sütjük, ezalatt jól megemelkedik. Kistányérokon kínáljuk, mellé tejszínhabot teszünk. Azonnal tálaljuk.

Az ízletes csokoládészuflé gyorsan és könnyen elkészíthető. Friss, szeletelt gyümölccsel vagy bogyós gyümölcsökkel is tálalhatjuk.