CSOKOLÁDÉSZUFLÉ CSOKOLÁDÉFELFÚJT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, spatula, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habverés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, vízfürdő
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kivajazunk 4, egyenként 250 milliliteres csészét, megszórjuk cukorral, az oldalán is körbeforgatjuk. Ami nem ragadt rá a vajra, azt kiszórjuk.
2. A csokoládét, a konyakot és 3 evőkanál cukrot összekeverünk egy jénai tálban. Gyöngyöző vízfürdő fölé tesszük, és addig kevergetjük, amíg a hozzávalók fel nem olvadnak. Félrehúzzuk a tűzről, és fakanállal belekeverjük a tojássárgáját.
3. A tojásfehérjét elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton kissé felverjük. Óvatosan hozzáadjuk a maradék 3 evőkanál cukrot, és addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. A hab egyharmadát a csokoládés keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a maradék habot is.
4. Elosztjuk a szuflét az előkészített csészékben. A csészét az asztalhoz ütögetjük, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, majd a szuflé tetejét egy kés lapjával vagy spatulával elsimítjuk. Figyeljünk arra, hogy a csészék Pereme körben tiszta legyen, az ujjunkkal is simítsuk végig a peremét. A csészéket a tepsibe helyezzük.
5. A szuflét 10-15 percig sütjük, ezalatt jól megemelkedik. Kistányérokon kínáljuk, mellé tejszínhabot teszünk. Azonnal tálaljuk.