KÁVÉPUDING VANÍLIAFAGYLALTTAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kávéfőző, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, pudingforma, sütő
Eljárások: darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg olvasztott, sózott vaj
9 dkg durvára tört étcsokoládé
5 dl forró kávé
5 dkg kakaópor
20 dkg kristálycukor
22 és fél dkg fehér liszt
1 db tojás
1 ¾ dl tej
másfél teáskanál sütőpor
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kiolajozunk egy 2,5 literes tálat.

2. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vajat, a tojást, a tejet, a 70% kakaótartalmú csokoládét, és simára keverjük, hogy az alkotórészek egyesüljenek. Az előkészített tálba tesszük a masszát. A puding tetejére öntjük a kávét.

3. Körülbelül 40 percig sütjük a pudingot, ezalatt kissé megemelkedik, de érintésre még rezgős és szivacsos marad.

4. A pudingot 6 csészébe kanalazzuk, megszórjuk a tetejét porcukorral, és vaníliafagylalttal tálaljuk.

Az eszpresszókávé egy része a puding készítése közben a forma aljába ömlik, ettől lesz olyan különleges ízű a kávékrém.

VANÍLIAFAGYLALT

1 db vaníliarúd
5 db tojás
10 dkg porcukor
1.25 dl habtejszín

1. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejet a középen hosszában kettéhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk belőle. A tejet apránként a cukros tojássárgájába dolgozzuk. Gőzön addig verjük, amíg annyira be nem sűrűsödött, hogy a kanálra tapad, de vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor összekaphat.

2. A krémet egy másik tálba átszűrjük, és jégkockával teli edénybe állítva, időnként megkeverve kihűtjük, majd a tejszínt belekeverjük. A fagylaltgépbe öntve 10-20 percig keverjük, majd krómacél edénybe töltve legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.

3. Ha nincs fagylaltgépünk, a krémet egy literes edénybe öntve 3 óráig fagyasztjuk, majd nagy edénybe áttöltve elektromos haberővel 1-2 perc alatt habosra, könnyűre verjük. A fagyasztó edénybe visszakanalazva ismét 3 órára a mélyhűtőbe tesszük. Ekkor ismét habosra verjük, úgy töltjük a fagyasztó edénybe, és legalább egy éjszakán át a mélyhűtőben tartjuk.