FEHÉR CSOKOLÁDÉS, EPRES MOUSSE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, pudingforma, reszelő, serpenyő, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás nélküli főzés, főzés, gőzölés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, szűrés, tojás szétválasztása, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl tejszín
20 dkg durvára tört fehér csokoládé
50 dkg eper
 dl víz
3 dl habbá vert tejszín
3 db tojássárgája
5 dkg kristálycukor
3 evőkanál víz
1 rúd vanília
1 teáskanál zselatinpor
A díszítéshez:
6 db eper
1 kevés durvára tört fehér csokoládé

Elkészítés:

1. Az epret, a vizet, a cukrot 15 percig gyöngyözve főzzük egy serpenyőben úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, de egyúttal lágy, zselés legyen. Hűlni hagyjuk.

2. A tejszínt és a vaníliarudat egy serpenyőben forráspontig melegítjük. Félrehúzzuk a tűzről. Kidobjuk a vaníliarudat.

3. A tojássárgáját tűzálló tálba öntjük. Óvatosan hozzáadjuk a meleg tejszín egyharmadát, és időnként megkeverjük. Beletesszük a csokoládét, a tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk, s folyamatosan kevergetve főzzük a tojásos keveréket, amíg be nem sűrűsödik. Ne forrjon fel!

4. A zselatinport megspricceljük a maradék vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. A lágy zselatint a pudingba keverjük. A pudingot finom lyukú szitán át tálba szűrjük. Félretesszük, szobahőmérsékleten kihűtjük.

5. A tejszínhabot óvatosan a pudingba keverjük, továbbá az epret is úgy, hogy a fakanállal fodros mintákat készítünk. A mousse-t hat desszertes pohárba adagoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

6. Tálaláskor a desszertes poharakat tányérra rakjuk, megszórjuk a mousse tetejét reszelt fehér csokoládéval, és félbe vágott eperrel díszítjük.