FEHÉR CSOKOLÁDÉS, EPRES MOUSSE Téma: Receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, pudingforma, reszelő, serpenyő, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás nélküli főzés, főzés, gőzölés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, szűrés, tojás szétválasztása, vízfürdő
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Az epret, a vizet, a cukrot 15 percig gyöngyözve főzzük egy serpenyőben úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, de egyúttal lágy, zselés legyen. Hűlni hagyjuk.
2. A tejszínt és a vaníliarudat egy serpenyőben forráspontig melegítjük. Félrehúzzuk a tűzről. Kidobjuk a vaníliarudat.
3. A tojássárgáját tűzálló tálba öntjük. Óvatosan hozzáadjuk a meleg tejszín egyharmadát, és időnként megkeverjük. Beletesszük a csokoládét, a tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk, s folyamatosan kevergetve főzzük a tojásos keveréket, amíg be nem sűrűsödik. Ne forrjon fel!
4. A zselatinport megspricceljük a maradék vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. A lágy zselatint a pudingba keverjük. A pudingot finom lyukú szitán át tálba szűrjük. Félretesszük, szobahőmérsékleten kihűtjük.
5. A tejszínhabot óvatosan a pudingba keverjük, továbbá az epret is úgy, hogy a fakanállal fodros mintákat készítünk. A mousse-t hat desszertes pohárba adagoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
6. Tálaláskor a desszertes poharakat tányérra rakjuk, megszórjuk a mousse tetejét reszelt fehér csokoládéval, és félbe vágott eperrel díszítjük.