TRIFLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, reszelő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, kimagozás, lerakás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
10 dkg málnalekvár
50 dkg friss málna
25 dkg babapiskóta

vagy

25 dkg piskótalap
1 dl sherry

vagy

1 dl almalé
8 db keksz
½ teáskanál finomra reszelt citromhéj
2 evőkanál finomított kristálycukor
A díszítéshez:
néhány szem málna
Díszítés:
2 és fél dl tejszín
2 teáskanál porcukor
2 teáskanál pirított mandulapehely
Puding:
2 és fél dl tej
2 és fél dl tejszín
1 rúd vanília
4 db tojássárgája
10 dkg finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. A málnát, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet összekeverjük egy tálban. Egy órán át áztatjuk.

2. A pudinghoz a tejszínt, a tejet, a vanília magvakat alacsony hőfokon összemelegítjük, és forráspontig hevítjük. A tojássárgáját és a cukrot tűzálló tálba öntjük. Alaposan elkeverjük. A meleg tejszínes-tejes keverék egyharmadát a keverékhez adjuk. Belekeverjük a felvert maradékot is. A tűzálló tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Állandóan kevergetve főzzük. Tálba szűrjük, letakarjuk folpackkal, és hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Megkenjük málnalekvárral a piskótás kekszet. Egy nagy üvegedény aljára piskótát teszünk. Meglocsoljuk cherryvel. A tetejére beáztatott málnát rakunk, és meglocsoljuk a levével. A rétegezést pudinggal fejezzük be, azután lefedjük, és 4 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

4. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. A lehűtött puding tetejét beborítjuk a habbal. Pirított mandulapehellyel és málnával díszítjük.

Hagyományos angol desszert, melyet üvegtálba rétegeznek. Az alapja többnyire piskóta, erre kerülnek az egyéb hozzávalók: puding, gyümölcs, tejszínhab. Az első angol nyelvű receptet a Jó Háziasszonyok kiadványa említi 1596-ban. Ekkor még maradék piskótatésztából készítették. Manapság is készülhet így, a lényege csupán a rétegzettség.
A recept elkészítéséhez használjunk 8 darab epres kekszet vagy triflepiskótát.