RUMOS FALATKÁK FAHÉJAS TEJSZÍNHABBAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, gyúródeszka, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, léfacsaró, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, dagasztás, főzés, gyúrás, habverés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, pihentetés, préselés, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverünk 1 evőkanál tejet, az élesztőt és a csipetnyi cukrot. Körülbelül 5 percre meleg helyre rakjuk, amíg felfuttatjuk. Az élesztős keverékhez adunk másfél teáskanál lisztet, majd letakarjuk folpackkal, és meleg helyen 45-60 percre félrerakjuk, amíg duplájára nem nő.
2. Az élesztős keveréket robotgépbe rakjuk, és előkészítjük a csavaros tésztadagasztó tartozékot. Az élesztős keverékhez adjuk a tojást, a maradék 11/2 teáskanál cukrot, a maradék lisztet és a maradék 1 evőkanál tejet. 1-2 percig keverjük, amíg tésztává nem alakul. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen nem egyesülnek.
3. A tésztát kissé kiolajozott tálba rakjuk, lefedjük tiszta konyharuhával. Meleg helyen 45-60 percig kelesztjük, ezalatt a duplájára nő.
4. Vékonyan kivajazzuk a kis sütőformákat, akár a szufléforma is megteszi.
5. Beledolgozzuk a mazsolát a tésztába, azután négy részre osztjuk, és az előkészített sütőformákba adagoljuk úgy, hogy a tészta a forma egyharmadát töltse ki.
6. A sütőformákat a sütőlemezre rakjuk, lazán lefedjük tiszta konyharuhával, meleg helyen 30-45 percig pihentetjük, vagy amíg a tészta a forma tetejét el nem éri.
7. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat).
8. A süteményeket 12-15 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Kivesszük a sütőformából, rácson kihűtjük.
9. A fahéjas krémhez a tejszínt elektromos habverővel vagy robotgéppel, magas fordulatszámon lágy habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, kemény habbá verjük. Félrerakjuk.
10. A sziruphoz a cukrot, a vizet és a szűrt narancslevet kis serpenyőben összekeverjük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a rumot.
11. A rácson lévő süteményeket sütőlemezre helyezzük. A meleg süteményeket egyenként meglocsoljuk rumsziruppal, 10 percig állni hagyjuk, hogy mindenhol jól beszívják a szirupot, majd visszatesszük valamennyit a rácsra.
12. Egyenként tányérokra helyezzük a rumos falatkákat, megspricceljük a maradék sziruppal, és a fahéjas tejszínhabbal kínáljuk.