MÁLNÁS HABCSÓKROLÁD Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, reszelő, spatula, sütő, sütőpapír, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, göngyölés, habverés, hűtés, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db tojásfehérje
25 dkg finomított kristálycukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
A szóráshoz:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
2 és fél dl tejszín
37 és fél dkg friss málna
2 evőkanál reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 38,5 x 26,5 centiméteres tepsit. Lógjon túl a papír a tepsi oldalain! Kivágunk egy másik, hasonló méretű sütőpapírt is, amit félrerakunk a későbbi felhasználásig.

2. Elkészítjük a habcsókot. A tojásfehérjéket elektromos habverővel, magas fordulatszámon kissé habossá keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukor felét. Majd belekeverjük a maradék cukrot, és fényes, kemény habot verünk. Beleforgatjuk a kukoricakeményítőt és a citromlevet.

3. A habcsókot egyenletesen elterítjük az előkészített tepsiben. Mintegy 20 perc alatt világos aranyszínűre sütjük. Körülbelül 1 órán át hűlni hagyjuk.

4. A tepsinél nagyobb sütőpapírt helyezünk a munkalapra vagy a gyúródeszkára, megszórjuk a felületét a porcukor és a kakaó felével, később erre rakjuk a habcsókot. A megsült habcsókkal teli tepsit felfordítjuk, óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt.

5. A töltelékhez lágy habbá verjük a tejszínt. Szétterítjük a habcsók tetején, széles pengéjű kés segítségével. A málnát és a durvára tördelt csokoládét egyenletesen rászórjuk a tejszín tetejére. A habcsókot a papír segítségével a rövid végénél kezdjük el felsodorni. A papír alá nyúlva óvatosan végezzük a műveletet. (Akárcsak a piskótatekercsnél.) Bár így is előfordulhat, hogy a habcsók felülete kissé megtöredezik. Megszórjuk a maradék cukorral és kakaóval.

6. A finom, könnyű roládot a hajtott oldalával lefelé tálalótálra tesszük.

A habcsókrolád az egyik legpompásabb desszert, bár nem egyszerű az elkészítése. Nem lehet túlságosan ropogós vagy kemény, a töltelékének viszont kissé keményebbnek kell lennie.