CROQUEMBOUCHE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: formázás, forralás, főzés, gőzölés, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés, töltés, vízfürdő

Adag: 2 tepsi (10-12 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A vajkrémes töltelékhez:
5 dl tej
25 dkg lágy, sótlan vaj
4 evőkanál tejsodópor

vagy

4 evőkanál vaníliapuding
1 rúd vanília
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg porcukor
A bevonóhoz:
9 dkg durvára tört étcsokoládé
3 dkg sótlan, kockára vágott vaj
A tésztához:
¼ teáskanál só
2 teáskanál kristálycukor
2 és fél dl víz
9 dkg vaj
15 dkg liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kissé kiolajozunk vagy sütőpapírral kibélelünk két nagy sütőlemezt.

2. Felforraljuk a vizet egy serpenyőben, hozzáadjuk a feldarabolt vajat, amit felolvasztunk. A lisztet, a cukrot és a sót kis tálban összekeverjük. A vajhoz adjuk és egy fakanállal folyamatosan, körülbelül 5 percig kevergetjük, vagy amíg a massza a serpenyő oldalától el nem válik. Félretesszük, kihűtjük.

3. Egyenként beleütjük a tojásokat, közben kevergetjük, amíg az alkotóelemek tökéletesen nem egyesülnek. A keverékből fényes, sima tésztagolyót formálunk.

4. Sütőpapírral kibélelünk kér sütőlemezt. Teáskanállal 28-30 darab kerek halmocskát rakunk az előkészített sütőlemezre a tésztából. A halmocskák akkorák legyenek, mint egy kisebb dió. A halmokat rakjuk egymástól távol, nehogy összeérjenek sütés közben. Habzsákból vagy tésztazsákból is kinyomhatjuk a diónyi halmokat, egymástól 2,5 centiméterre.

5. A tésztát 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A sütőből kivesszük, kis nyílást vágunk rajta, vagy hurkapálcikával, esetleg éles konyhai eszközzel megszúrjuk, hogy a gőz távozzon a tészta belsejéből. A felfújtakat félig nyitott ajtó mellett 1 órán át hagyjuk hűlni a sütőben.

6. A vajkrémhez 1 dl tejjel elkeverjük egy tálban a pudingport, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük. A maradék 4 dl tejet kis lábasba öntjük, azután lassan felforraljuk a vaníliahüvellyel.

7. A tűzről félrehúzzuk, kiszedjük a vaníliát, és hozzáadjuk a tejes-vaníliapudingos keveréket. Alacsony tűzön, állandóan kevergetve 1 percig forraljuk, besűrítjük. Hagyjuk hűlni; leterítjük a tetejét folpackkal, hogy ne bőrösödjön meg.

8. A vajat krémesre keverjük a porcukorral. A vajas masszát a kihűlt pudingra kanalazzuk, de előtte győződjünk meg róla, hogy a vaj és a puding azonos hőmérsékletű-e.

9. A töltéshez használjunk egyenes csővel ellátott nyomózsákot. A vajkrémet a zsákba töltjük, és a tésztába metszett kis nyíláson át töltjük a krémet a süteménybe (ha szükséges, a nyílást éles késsel bővíthetjük). Amikor az összeset megtöltöttük, a süteményeket helyezzük el piramisformára.

10. A bevonóhoz a csokoládét és a vajat vízfürdő fölött felolvasztjuk (a víz éppen csak gyöngyözve főjön). A masszát addig keverjük, amíg sima nem lesz. A piramis oldalára öntjük a bevonót, figyelve arra, hogy mindenhol érje a csokoládémáz.

A krémmel töltött francia sütemény formája piramisra emlékeztet. Csodálatos asztaldísz, különleges alkalmakra – esküvőre, keresztelőre sütik. A tésztáját néhány nappal korábban is elkészíthetjük, ám tölteni csak a tálalás napján ajánlott. Tejszínhabbal vagy könnyű vajkrémmel töltve kínáljuk.