MÁLNATÖLTELÉKES HABCSÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, serpenyő, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A habcsókhoz:
30 dkg porcukor
8 db tojásfehérje
¼ teáskanál só
25 dkg finomított kristálycukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
A töltelékhez:
1 és ¼ dl száraz vörösbor
3 ¾ dl tejszín
12 és fél dkg olvasztott étcsokoládé
40 dkg tört málna
3 evőkanál málnalikőr
2 evőkanál kukoricakeményítő
15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 130 fokra (gáztűzhelynél 1/2 -es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk két tepsit. Megvajazzuk és liszttel megszórjuk a papírt.

2. A cukrot, a porcukrot és a kukoricakeményítőt összekeverjük egy tálban. A tojásfehérjéket, a cukor felét, valamint a sót kissé felverjük. Óvatosan beleforgatjuk a maradék cukros keveréket, és fényes habbá verjük. A habos keveréket egy centiméter átmérőjű sima kinyomócsöves habzsákba kanalazzuk, és az előkészített tepsibe spirál alakban két, 8 centiméter átmérőjű habcsókot készítünk. A közepétől kiindulva körkörös vonalat húzunk, a spirálvonalak érjenek egymáshoz. 90 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, és félig nyitott ajtó mellett hűlni hagyjuk a habcsókot.

3. A töltelékhez a keményítőt és kevés bort serpenyőben simára keverünk. Hozzáöntjük a maradék bort, és beleszórunk 100 g cukrot. Állandóan kevergetve felforraljuk. A málna kétharmadát is belekeverjük, felforraljuk. Hozzáadjuk a likőrt, majd 5 percig főzzük.

4. A maradék cukrot habosra keverjük a tejszínnel egy tálban. Beleforgatjuk a málnát. A habcsókok tetejét megszórjuk kevés csokoládéval. A málnakrémmel megkenjük a habcsókok felének a szélét. A habcsókok közepére málnakrémet kanalazunk, és lefedjük a maradék habcsókkal.

A darált kukoricából készült kukoricakeményítőt olyan finomságúra őrlik, mint a finom fehér lisztet, de szerencsére nem tartalmaz glutént. Ha a kukoricához a gyártás során kevés fehér lisztet is szitálnak, azt a csomagoláson szigorúan fel kell tüntetni.
Ez a sütemény gluténmentes.