SACHER-SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, töltés, vízfürdő

Adag: 1 tepsi (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gazdag csokoládémázhoz:
20 dkg durvára tört étcsokoládé
2 evőkanál sózott vaj
A süteményhez:
25 dkg lágy, sózott vaj
2 evőkanál kakaópor
16 dkg sárgabarackdzsem

vagy

16 dkg sárgabaracklekvár
30 dkg fehér liszt
5 dkg kristálycukor
1 db tojás
1 csipet só
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk három sütőlemezt.

2. A lisztet, a kakaót és a sót összekeverjük. A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, majd lágy tésztát gyúrunk.

3. Az előkészített sütőlemezre diónyi nagyságú halmokat rakunk a tésztából, egymástól 5 centiméter távolságra. A hüvelykujjunkkal mindegyikbe kis mélyedést nyomunk.

4. A sütés félidejében elforgatjuk a sütőlemezt. Körülbelül 12-15 perc alatt készre sütjük: érintésre kissé keménynek kell lennie. Rácsra rakjuk, kihűtjük.

5. Kevés lekvárral töltjük meg a kis mélyedéseket.

6. Elkészítjük a mázat, gyöngyöző vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a vajat.

7. Nejlonzacskóba kanalazzuk a mázat, az egyik sarkát kissé levágjuk. A nyíláson át megkenjük a sütemények tetejét, azután 30 percre félrerakjuk, hogy a máz megszilárdulhasson.

Ezek az aprósütemények a legismertebb és leghíresebb, csokoládéban gazdag bécsi torta mintájára készülnek.