SACHER-SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, töltés, vízfürdő
Adag: 1 tepsi (30 darab)
vagy
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk három sütőlemezt.
2. A lisztet, a kakaót és a sót összekeverjük. A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, majd lágy tésztát gyúrunk.
3. Az előkészített sütőlemezre diónyi nagyságú halmokat rakunk a tésztából, egymástól 5 centiméter távolságra. A hüvelykujjunkkal mindegyikbe kis mélyedést nyomunk.
4. A sütés félidejében elforgatjuk a sütőlemezt. Körülbelül 12-15 perc alatt készre sütjük: érintésre kissé keménynek kell lennie. Rácsra rakjuk, kihűtjük.
5. Kevés lekvárral töltjük meg a kis mélyedéseket.
6. Elkészítjük a mázat, gyöngyöző vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a vajat.
7. Nejlonzacskóba kanalazzuk a mázat, az egyik sarkát kissé levágjuk. A nyíláson át megkenjük a sütemények tetejét, azután 30 percre félrerakjuk, hogy a máz megszilárdulhasson.