AFGÁN SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, elektromos vízforraló, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés

Adag: 2 tepsi (25-26 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A csokoládémázhoz:
½ teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál forró víz
2 evőkanál keserű kakaópor
15 dkg porcukor
A süteményhez:
3 dkg durvára tört dió
4 dkg kókuszreszelék
2 pohár kukoricapehely
18 dkg lágy, sózott vaj
17 és fél dkg fehér liszt
10 dkg kristálycukor
3 dkg keserű kakaópor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk két sütőlemezt.

2. A vajat és a cukrot elektromos mixerrel fehéredésig keverjük, amíg krémes nem lesz. A mixert alacsonyabb fokozotra állítjuk, a krémhez adjuk a lisztet és a kakaót. Kézzel vagy kanállal belekeverjük a kukoricapelyhet és a kókuszt. Kanállal 25 adagnyi keveréket teszünk az előkészített sütőlemezre, egymástól 2,5 centiméter távolságra.

3. Mintegy 15 percig sütjük, a sütés félidejében a sütőlemezt elforgatjuk, és készre sütjük a tésztát. Néhány percig a sütőlemezen hűtjük. Rácsra rakjuk, amíg teljesen ki nem hűl.

4. A csokoládémázhoz a kakaót és a porcukrot egy kis tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és annyi vizet, hogy kenhető mázat kapjunk. Megkenjük a mázzal a kihűlt süteményeket, majd megszórjuk durvára vágott dióval.

A klasszikus új-zélandi süteményt csak a neve köti Afganisztánhoz. Mivel tojásmentes, a tojásra allergiások is fogyaszthatják.