CITROMPUDING Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütőpapír, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, feljavítás, forralás nélküli főzés, főzés, gőzölés, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, tojás szétválasztása

Adag: 1 adag (0.25 liter)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj
 dl frissen préselt/facsart citromlé
3 db tojássárgája
7 dkg finomított kristálycukor
6 dkg kockára vágott, sótlan vaj
igény szerint víz

Elkészítés:

1. Elkészítjük a citrompudingot: a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat kis serpenyőben addig főzzük, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad.

2. A tojássárgáját tűzálló tálba tesszük, óvatosan hozzáöntjük a meleg citromos keveréket. Ezután átszűrjük finom lyukú szitán. A tűzálló tálat visszarakjuk a tűzhelyre, gyöngyöző vízfürdő fölé. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a keverék be nem vonja a fakanál hátulját. Figyeljünk arra, hogy ne forrjon fel.

3. Félrehúzzuk a tűzről a tűzálló tálat, egyenként beledobjuk a vajkockákat. Keverjük, hogy a hozzávalók egyneművé váljanak.

Sütőpapírral lefedjük a pudingot, és 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

A citromot helyettesíthetjük lime-mal, vagy bármilyen más savanyú citruslével