FÜGELEKVÁR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: főzés, hámozás, pihentetés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg friss, hámozott füge
100 dkg kristálycukor
1 késhegynyi vanília
1 teáskanál citromsav

Elkészítés:

1. A fügét nagy fazékba tesszük, egyenletesen el­osztjuk rajta a cukrot, lefedjük, és 8-10 órán át pihentetjük.

2. Ezután kis lángon, 50-60 percig csendesen forraljuk, közben időnként megkever­jük, vigyázva, nehogy szétessenek a gyümölcsök.

3. Végül hozzáadjuk a citromsavat és vaníliát, hagyjuk kihűlni.

Ezt a lekvárt teáskanállal teához fogyasztjuk. Különleges élvezetként az így elkészített fügét vajas fehér kenyérre kenve reggelire vagy pom­pás közbenső étkezésként is felszolgálhatjuk.