Spárgás rizottó mentával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, keverőtál, reszelő, séfkés, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg tisztított, darabolt spárga
40 dkg rizottórizs
1 csokor kisebb csokor, finomra vágva menta
6 dkg vaj
12 és fél dl zöldségleves
1 fej finomra vágva hagyma
¾ dl száraz fehérbor
 dl tejszín
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

1. Két evőkanál vajat közepes tűzön felmelegítünk, a spárgadarabokat 3 perc alatt megpároljuk.

2. 2,5 deciliter zöldséglevessel felöntjük, felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a spárgát 15 perc alatt puhára főzzük. Félrerakjuk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd botmixerrel pépesítjük.

3. A maradék 2 evőkanál vajat egy másik edényben közepes hőfokon felmelegítjük, a hagymát 5 perc alatt megpároljuk.

4. A rizst beleszórjuk, 2 percig kevergetve pirítjuk. Ráöntjük a fehérbort, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.

5. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a maradék felforrósított levest, a rizs 15-20 perc alatt magába szívja a levet és megfő.

6. Belekeverjük a spárgakrémet, tejszínt, reszelt sajtot. Borsozzuk. Mentával díszítjük.

Azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Zöldségleves

1 csokor petrezselyemzöld
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál só
2 db babérlevél
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.