Spárgás rizottó mentával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, keverőtál, reszelő, séfkés, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Két evőkanál vajat közepes tűzön felmelegítünk, a spárgadarabokat 3 perc alatt megpároljuk.
2. 2,5 deciliter zöldséglevessel felöntjük, felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a spárgát 15 perc alatt puhára főzzük. Félrerakjuk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd botmixerrel pépesítjük.
3. A maradék 2 evőkanál vajat egy másik edényben közepes hőfokon felmelegítjük, a hagymát 5 perc alatt megpároljuk.
4. A rizst beleszórjuk, 2 percig kevergetve pirítjuk. Ráöntjük a fehérbort, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.
5. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a maradék felforrósított levest, a rizs 15-20 perc alatt magába szívja a levet és megfő.
6. Belekeverjük a spárgakrémet, tejszínt, reszelt sajtot. Borsozzuk. Mentával díszítjük.
Azonnal tálaljuk.
Zöldségleves
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.