Kukoricakenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, nyújtás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kukoricaliszt
2 és fél dl víz
1 csipet só

Elkészítés:

1. A kukoricalisztből a vízzel és a sóval tésztát ké­szítünk. Hideg vízbe mártott kézzel cipóvá formáz­zuk, majd kb. 1 cm vastagon kinyújtjuk egy sütő­lapon (legjobb, ha teflonbevonatú), és 180 °C-ra elő­melegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

2. A kész kenyeret adagnyi darabokra vágjuk és melegen tá­laljuk, pl. előételekhez vagy salátákhoz.

Változat: Az 1 cm vastag tésztát tűzhelyen cserép­edényben vagy felfújtas formában is elkészíthetjük. Kb. 10 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nél­kül készre sütjük.
A tésztához szükséges mennyiséget egyszerűen is ki lehet mérni egy mérőpohárral vagy csé­szével 2:1 arányban(kukoricaliszt és víz).
Nyugat-Grúziában a mindennapi kenyeret kizárólag kukoricalisztből sütik. Az általuk készített kukoricakenyér viszonylag nehéz lepénykenyér. Laza veknikhez vagy vékony lepényhez a tiszta kukoricaliszt nem alkalmas, mert nincs benne a gabonafélékben előforduló sajátos anyag, a glutén, amely összetartja a tésztát.