Pulyka diómártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, előfőzés, hámozás, kikeverés, sütés, zsírtalanítás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg darált dió
1 db fiatal, konyhakész pulyka
3 teáskanál hmeli szuneli
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál őrölt fahéj
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott tárkony
5 fej vöröshagyma
3 db babérlevél
2 evőkanál zsír
1 teáskanál fűszerpaprika
ízlés szerint borecet
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A jól megmosott pulykát nagy edénybe tesszük, fel­öntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, 1 félbevágott hagymát és a tárkonyt. Felforraljuk, és kis lángon kb. 60 percig főzzük.

2. A szárnyast kivesszük, kívül-belül bedörzsöljük só­val, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, közben időnként kevés forró levessel megöntözzük.

3. A pulykát hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan feldaraboljuk. A maradék húslevest kihűtjük, leszedjük a zsírját.

4. A finomra darált diót, a fokhagymát és a fűszereket jól összekeverjük az ecettel, és felengedjük forró húslevessel (a mártás ne legyen nagyon híg!).

5. Finomra aprítjuk a maradék hagymát, a pulykazsírban megpirítjuk, a mártáshoz adjuk, sóval és a fűszerpaprikával ízesítjük.

6. A húsdarabokat leöntjük a mártással, hagyjuk ki­hűlni. A szacivit mindig hidegen tálalják, és szívesen fogyasztják sajtos kukoricakásával.