Francia hagymaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, grillező, kés, keverőtál, reszelő, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb fej finomra vágva hagyma
12 és fél dkg frissen reszelt sajt
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál liszt
15 dl víz
4 szelet pirított kenyér
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük, a hagymát 7-8 perc alatt világosbarnára pirítjuk.

2. Megszórjuk a liszttel, gyakran kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 20 percig gyöngyöztetjük.

4. A levest tűzálló tálakba kanalazzuk. A tetejére rakjuk a pirítósokat, azokat megszórjuk sajttal (gruyére, cheddar, ementáli) és a sajtot előmelegített grillben 5 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Forrón tálaljuk.