Közel-keleti húsgombócleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, citromnyomó, fazék, húsdaráló, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, fonnyasztás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A húsgombóchoz valamennyi összetevőt összegyúrjuk. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. Félrerakjuk.
2. A vajat és az olajat közepes tűzön felmelegítjük, a hagymát 5 perc alatt megfonnyasztjuk.
3. Hozzáadjuk a paradicsompürét, zellerszárat, kaliforniaipaprika-kockákat, csilit, koriandert, édesnemes paprikát, garam masalát, végül a sót és a kurkumát. Alaposan elkeverjük, s 15-20 percig pároljuk.
4. A tűzről félrehúzzuk, és botmixerrel pépesítjük. A pürébe rakjuk a húsgombócokat. Visszatéve a tűzre 10 perc alatt megfőzzük a gombócokat.
5. Felöntjük a zöldségleves lével. Amíg kissé besűrűsödik, körülbelül 15 percig, főzzük.
6. Hozzáadjuk a citromlevet, a lecsöpögtetett csicseriborsót és még 2 percig forraljuk. Azonnal tálaljuk.
Garam masala
1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.
2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.
3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.