Közel-keleti húsgombócleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, citromnyomó, fazék, húsdaráló, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, fonnyasztás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál őrölt koriander
Húsgombóc:
50 dkg darált bárányhús
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
2 evőkanál friss, finomra vágva koriander
½ teáskanál pirospaprika
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál őrölt kurkuma
½ db leve citrom
1 teáskanál só
2 evőkanál őrölt koriander
½ teáskanál garam masala
Leves:
40 dkg konzerv csicseriborsó
2 db kimagozott, finomra vágva chilipaprika
25 dkg paradicsompüré
1 teáskanál garam masala
½ db leve citrom
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
1 db kimagozott, kockára vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 szál darabolt zellerszár
2 evőkanál vaj
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 fej finomra vágva hagyma
½ teáskanál só
1 csipet kurkuma
1 db zöldségleveskocka
10 dl forró víz

Elkészítés:

1. A húsgombóchoz valamennyi összetevőt összegyúrjuk. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. Félrerakjuk.

2. A vajat és az olajat közepes tűzön felmelegítjük, a hagymát 5 perc alatt megfonnyasztjuk.

3. Hozzáadjuk a paradicsompürét, zellerszárat, kaliforniaipaprika-kockákat, csilit, koriandert, édesnemes paprikát, garam masalát, végül a sót és a kurkumát. Alaposan elkeverjük, s 15-20 percig pároljuk.

4. A tűzről félrehúzzuk, és botmixerrel pépesítjük. A pürébe rakjuk a húsgombócokat. Visszatéve a tűzre 10 perc alatt megfőzzük a gombócokat.

5. Felöntjük a zöldségleves lével. Amíg kissé besűrűsödik, körülbelül 15 percig, főzzük.

6. Hozzáadjuk a citromlevet, a lecsöpögtetett csicseriborsót és még 2 percig forraljuk. Azonnal tálaljuk.

Garam masala

4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál kardamonhüvely
3 rúd fahéj
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész feketebors
1 teáskanál szegfűszeg
1 db frissen reszelt szerecsendió

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.

2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.

3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.