SZEZÁMMAGOS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, sütő, szita, tepsi
Eljárások: formázás, gyúrás, hűtés, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 2 tepsi (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg olvasztott vaj
25 dkg szezámmag
1 csipet só
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál víz
2 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két tepsit előkészítünk.

2. A lisztet, a sütőport, a sót tálba szitáljuk. A vajat és a cukrot krémessé keverjük. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Cipóvá formáljuk. Nejlonzacskóban vagy folpackban 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Diónyi golyókat formálunk, szezámmagba forgatjuk. Tepsibe rakjuk, egymástól 5 centiméterre, és a golyókat villával ellapítjuk. Mintegy 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a korongokat, és félidőben meg is fordítjuk.