FAGYASZTOTT EPERTÁL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, citromnyomó, fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fagyasztás, forralás, főzés, hűtés, kikeverés, préselés, törés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg eperfagylalt
10 szem negyedelt eper
½ db leve lime
1 teáskanál barna cukor
1 ág finomra vágott menta
A granitához:
½ db leve citrom
12 és fél dkg eper
6 evőkanál víz
2 evőkanál kristálycukor
A zseléhez:
2 teáskanál méz
15 dkg eper
6 evőkanál víz
1 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál agar-agar

Elkészítés:

1. A granitához feloldjuk a cukrot a vízben, közepes hőfokon. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 5 percig főzzük, hozzáadjuk az epret és a citromlevet. Ha kihűlt, tálba öntjük, 3-4 órára fagyasztóba rakjuk. Időnként összetörjük, hogy kristályossá hűljön.

2. A zseléhez alacsony hőfokon felfőzzük a mézet, a cukrot, a vizet, az agar-agart. Az epret botmixerrel összetörjük, a zseléhez tesszük, majd 3-4 órára hűtőszekrénybe rakjuk.

3. A maradék epret összekeverjük a barna cukorral, a mentával, a lime-lével, majd 4 üvegpohárba kanalazzuk. A kristályosra fagyott granitát is 4 üvegpohárba kanalazzuk.

Így tálaljuk: 4 kistányérra egy-egy zselét rakunk, mellé helyezünk egy-egy kanál eperfagylaltot, s hozzá kínáljuk a poharas epret és a granitát. Az eper tetejét mentával díszítjük.