Gyümölcsös diós tallér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, sütés, törés

Adag: 2 tepsi (26 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 és fél dkg arany mazsola
7 és fél dkg kimagozott, finomra vágott datolya
5 dkg finomra aprított dió
1 db tojás
10 dkg barna cukor
9 dkg lágy vaj
2 evőkanál víz
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
15 dkg univerzális liszt

vagy

15 dkg fehér liszt
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk.

2. Egy tálba szórjuk a lisztet, fahéjat. Egy kis tálban összekeverjük a szódabikarbónát, vizet. Belekeverjük a datolyát, mazsolát.

3. Egy másik tálban a vajat, cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. Belekeverjük a datolyás és mazsolás keveréket, hozzáadjuk a száraz adalékot, diót. Összekeverjük.

4. A sütőlemezekre evőkanálnyi halmokat pottyantunk, egymástól 2,5 cm-re. 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. Még pár percig, amíg megkeményedik, hagyjuk a lezárt sütőben. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.