MANDULÁS, KÁVÉS BISCOTTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kávéfőző, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, főzés, gyúrás, kikeverés, pihentetés, pirítás, sütés, törés

Adag: 3 tepsi (40 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl fekete kávé
3 db felvert tojás
12 és fél dkg darabolt vaj
5 evőkanál kávébab
15 dkg pirított mandula
1 evőkanál keserű kakaópor
20 dkg kristálycukor
½ teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
5 dkg durvára tört, pirított pisztácia
½ teáskanál őrölt fahéj
55 dkg univerzális liszt

vagy

55 dkg fehér liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Három sütőlemezt kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.

2. A mandulát és pisztáciát egy tepsibe terítjük, és 7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. A kihűlt mandulát és pisztáciát robotgépben finomra őröljük. Két evőkanál kávészemet durvára darálunk, a maradék 3 evőkanál kávészemet nagyon finomra daráljuk.

3. Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót. Hozzámorzsoljuk a felvágott vajat, és porhanyós tésztát készítünk. Belekeverjük a mandulát, a pisztáciát, a durvára és a nagyon finomra őrölt kávét, a cukrot, a tojást és a főzött feketekávét.

4. Összekeverjük és kemény tésztát gyúrunk. A tésztát háromfelé osztjuk, 5 cm átmérőjű hengereket formálunk belőle, az egyik előkészített sütőlemezre rakjuk, lelapítjuk, rést hagyva köztük. A tészta tetejét kakaóval és őrölt fahéjjal megszórjuk, majd 25-30 percig sütjük. Vágódeszkára rakjuk és 15 percig hűtjük.

5. A sütő hőfokát 150 °C-ra (gáztűzhelynél 2-es fokozat) csökkentjük. A tésztát fűrészfogú késsel átlósan kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk, a szeletek mindkét oldalát az előkészített 3 sütőlemezen elosztva 15-20 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.