TÉSZTABATYUK – ALAPRECEPT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 35 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: formákkal való kiszúrás, főzés, gyúrás, nyújtás, pihentetés, szűrés, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A hozzávalókat – a vaj és tejföl kivételével – tésztává összedolgozzuk, 20 percig pihentetjük.
2. Ezután 1-1,5 mm vastagra kinyújtjuk (a meggyes változathoz kétszer olyan vastagra). Egy vékony falú pohárral kerek formákat szúrunk ki a tésztából. Egy-egy kávéskanál tölteléket teszünk a tésztalapok egyik felére, majd félkörökké összehajtjuk, és a széleit szorosan összenyomkodjuk.
3. A megtöltött tésztabatyukat bő, forrásban lévő, enyhén megsózott vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Amikor feljönnek a felszínre, egy pohár hideg vizet adunk hozzá, még egyszer rövid idő alatt felforraljuk, majd a tésztát szűrőkanállal kiszedjük.
4. Azonnal megcsepegtetjük olvasztott vajjal, nehogy összeragadjon, és tejföllel tálaljuk.
MEGGYES TÉSZTABATYU
1. A meggyet a cukorral összekeverve néhány órán keresztül egy meleg helyen állni hagyjuk, majd leöntjük a levét, amit felfogunk. A cukrozott meggyet a tésztabatyukba töltjük.
2. A mártáshoz a meggymagot mozsárban összezúzzuk, a vízzel felfőzzük, kb. 10 percig csendesen forraljuk, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, még egyszer felforraljuk, és nagy lángon kissé besűrítjük.
3. A cukorszirupot összekeverjük a meggy levével, és a tésztához tálaljuk.