ALMÁS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, kés, sütő, sütőpapír, tepsi, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kimagozás, sütés, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 lap mélyhűtött levelestészta
3 db vékonyra szeletelt alma
2 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál finomított kristálycukor
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűz­helynél 6-os fokozat). Sütőpapírral ki­bélelünk egy tepsit.

2. A leveles tésztát négy-négy egyforma négyzetre vágjuk. Négy tésztanégyzetet az előkészített tep­sibe helyezünk, meghintjük kevés vízzel. Rátesszük a maradék négy tésztanégy­zetet, és kissé összenyomjuk. Éles késsel bemetsszük a tészta szélét körben.

3. Elrendezzük a vékony almasze­leteket a tészta tetején, majd megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk finomcukor­ral.

4. Az almás süteményt 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt porcukrozzuk.

LEVELES TÉSZTA

10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál só
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük (1. kép). A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük – így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk (3. kép).

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje.

5. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk (4. kép). Kissé belisztezett felületen 12×35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk (5. kép).

6. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk (6. kép). Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

7. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

8. Az 5-7. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát (7. kép), hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz (8. kép). Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

Kb. 53 dkg tésztát kapunk.