RIZSES SPENÓTKARIKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 1 gyűrűforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rizs
35 dkg zsenge spenót
15 dkg cikória
1 csipet só
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 szál finomra vágott póréhagyma
5 dl besamelmártás
7 és fél dl víz
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 fej finomra vágott hagyma

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 25 cm átmérőjű gyűrűformát kivajazunk.

2. Az olajon 5-10 perc alatt megpároljuk a hagymát és a póréhagymát (csak a fehér részét használjuk). Hozzáadjuk a spenótot és a cikóriát, majd 15 perc alatt puhára főzzük.

3. A gyűrűforma aljára rakunk néhány főtt spenót- és cikórialevelet. A hagymás, póréhagymás, spenótos cikóriát felöntjük vízzel. Sózzuk és felforraljuk.

4. Beletesszük a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük. Hozzákeverjük a parmezánt és a besamelt. Az előkészített formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, végül 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük. Tálalóedényre borítjuk. Forrón tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
7.5 dl tej
0.5 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A vajat egy edényben, közepes hőfokon felolvasztjuk.

2. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd világossárgára pirítjuk.

3. A tűzről levéve beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.

4. A tűzre visszatéve 10 perc alatt besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, s végül megszórjuk szerecsendióval.