RIZSES SPENÓTKARIKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés
Adag: 1 gyűrűforma (6 főre)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 25 cm átmérőjű gyűrűformát kivajazunk.
2. Az olajon 5-10 perc alatt megpároljuk a hagymát és a póréhagymát (csak a fehér részét használjuk). Hozzáadjuk a spenótot és a cikóriát, majd 15 perc alatt puhára főzzük.
3. A gyűrűforma aljára rakunk néhány főtt spenót- és cikórialevelet. A hagymás, póréhagymás, spenótos cikóriát felöntjük vízzel. Sózzuk és felforraljuk.
4. Beletesszük a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük. Hozzákeverjük a parmezánt és a besamelt. Az előkészített formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, végül 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük. Tálalóedényre borítjuk. Forrón tálaljuk.
BESAMELMÁRTÁS
1. A vajat egy edényben, közepes hőfokon felolvasztjuk.
2. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd világossárgára pirítjuk.
3. A tűzről levéve beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
4. A tűzre visszatéve 10 perc alatt besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, s végül megszórjuk szerecsendióval.