Szalámis, olívás és szardellás pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, pizzasütő tepsi, sütő
Eljárások: darabolás, szeletelés, kimagozás, sütés

Adag: 1 darab (25 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál félbevágott, kimagozott olajbogyó
6 db sózott szardella
6 szelet csípős szalámi
1 db pizzatészta
1 evőkanál friss, finomra vágott oregánó
6 szelet mozzarella sajt
1 dl paradicsompüré
12 és fél dkg félbevágott koktélparadicsom
A tálaláshoz:
igény szerint rukkola

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gáztűzhelynél 8-as fokozat). Az elősütött, 25 cm átmérőjű pizza tetejét megkenjük a paradicsompürével.

2. A tetejére szórjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, a szalámit, az olajbogyókat, a szardellát, az oregánót és a mozzarellát. 12-15 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

3. A pizzát úgy 6-8 szeletre vágjuk. Megszórjuk a rukkolával, és forrón tálaljuk.

A szardellát vékony szeletekre vágott fokhagymával helyettesíthetjük, de akár el is hagyhatjuk. A frissen sült pizza tetejét 1-2 evőkanál nagyon jó minőségű, extraszűz olívaolajjal is meglocsolhatjuk.
Ha erősen fűszerezett szardellával dolgozunk, gondoljunk arra, hogy a sós íz túlzásba vihető.

Pizzatészta

2 evőkanál olívaolaj
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
1.5 dl víz

1. Az élesztőt szétmorzsoljuk és rászórjuk a cukrot. A víz felével addig keverjük, míg az élesztő folyékony nem lesz (1. kép).

2. A lisztet tálba tesszük és mélyedést nyomunk bele. Beleöntjük az élesztőt és meghintjük liszttel. Letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjük (2. kép).

3. Hozzáadjuk a sót és az olajat, és a konyhai robotgép dagasztójával rugalmas tésztát dagasztunk. Közben hozzáöntjük a víz másik felét (3. kép).

4. A tésztát meghintjük liszttel, letakarjuk és 45 percig kelesztjük (4. kép). Utána megint erősen átgyúrjuk, kinyújtjuk, rátesszük a feltétet és megsütjük.