GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, hűtőszekrény, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortaforma, turmixgép
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, turmixolás, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál jéghideg víz
9 dkg darabolt vaj
20 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
40 dkg áttört tehéntúró
40 dkg őszibarack

vagy

40 dkg sárgabarack
12 dkg kristálycukor
3 db tojás
1 és ¼ dl tejszín
2 kiskanál porcukor

Elkészítés:

1. A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd a cukrot hozzáadjuk. A vizet beleöntve tésztává dolgozzuk, ha kell, még egy kevés vizet adunk hozzá. Meglisztezett deszkán simára gyúrjuk. Akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformába terítve az alját és az oldalát is befedje. Folpackba csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztát zsír- vagy sütőpapírral beborítjuk, és az üregbe nyers rizst vagy babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst, illetve babot eltávolítva a tésztát még 10 percre a sütőbe visszatesszük, aranysárgára sütjük.

3. A töltelékhez a túrót a cukorral, a tojásokkal és a tejszínnel a robotgépben 20 másodperc alatt simára keverjük, a megtisztított, összetört gyümölcs húsát belerakva 5 másodperc alatt pépesítjük. A tésztára simítva 60 percig sütjük, hogy megkeményedjék és aranysárga legyen. Ha kihűlt, egy órára jégbe hűtjük, és hidegen, porcukorral megszórva tálaljuk.