Bazsalikomkrém Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 15 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, mozsár, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 csokor csíkokra vágott bazsalikom
6 gerezd finomra vágott fokhagyma
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
½ dl olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint tengeri só
Elkészítés:
1. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, mozsárba tesszük, egy csipet sóval összezúzzuk. A bazsalikomleveleket vékony csíkokra aprítjuk és a fokhagymával egyenletes masszává vegyítjük.
2. Beletesszük a parmezánt, kissé megborsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Ezután állandó keverés mellett először cseppenként, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és tovább keverjük, amíg homogén krémet kapunk.
A pistou az olasz pesto ikertestvére Provence-ban halak vagy bárányhús ízesítéséhez is kínálják, bár elsősorban a fehérbabbal készülő zöldségleves fűszereként használatos.